Industrijska strategija EU

Koncept industrijske strategije za spodbujanje gospodarstev je v Evropi prisoten od šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Zelena jeklena revolucija

Zelena jeklena revolucija: ali je EU pripravljena nanjo?

Revolucija zelenega jekla se nanaša na proces izdelave jekla z manj energije in virov. Koncept zelenega jekla temelji na ideji, da se z manjšo porabo energije proizvede manj toplogrednih plinov, kar zmanjšuje globalno segrevanje. Poleg tega proizvodnja zelenega jekla zahteva manj kroma, molibdena, niklja in drugih kovin, kar zmanjša skupno količino potrebnih kovin. Z zmanjšanjem teh proizvajalci zelenega jekla zmanjšajo količino ogljikovega dioksida, ki ga proizvedejo in spustijo v ozračje.

Jeklo je bistven material v industriji in gradbeništvu, saj se uporablja v proizvodnih in transportnih izdelkih. EU je velika proizvajalka in porabnica jekla; zato je močan igralec v jeklarski industriji. Gospodarstvo EU je bilo močno odvisno od povpraševanja po surovinah iz držav članic. Vendar pa se proizvajalci jekla v EU v zadnjih letih soočajo z velikimi gospodarskimi težavami zaradi naraščajočih cen energije, višjih tarif za surovine in manjšega povpraševanja s Kitajske. S tem v mislih zelena revolucija v proizvodnji jekla morda ni tako namišljena, kot se sliši.

Pri proizvodnji zelenega jekla je potrebna manj energije v primerjavi z običajno proizvodnjo jekla. Zmanjšanje porabe energije je lahko tudi do 90 %, kar zmanjša emisije toplogrednih plinov. Poleg tega je za proizvodni proces potrebno manj kroma, molibdena in niklja, kar še bolj zmanjšuje porabo virov. V primerjavi s postopki nezelenega jekla se med proizvodnim procesom porabi tudi manj kovine, kar ima za posledico manjšo talilno komoro. Zaradi tega je zeleno jeklo primernejše za manjše peči, saj porabi manj goriva in povzroči manj škodljivih emisij.

Na žalost je zaradi konkurence uvoza proizvodnja zelenega jekla za mnoga podjetja nedonosna. Kitajska letno proizvede več kot 4 milijone metričnih ton zelenega jekla, zaradi česar je druga največja proizvajalka na svetu. Država vzdržuje tudi več kot 1000 proizvodnih obratov, ki proizvajajo zeleno jeklo. Čeprav je Kitajska znana po nizkih plačah in strogih delovnih pogojih, je še vedno donosen izvozni trg za mnoga evropska podjetja. Vendar ta vprašanja poudarjajo, da morajo podjetja v EU razviti trajnostne poslovne prakse, ki ustrezajo njihovim potrebam, ne da bi pri tem žrtvovala donosnost tuji konkurenci.

Da bi lahko konkurirala uvozu iz Kitajske in drugih držav z nižjimi stopnjami dela in okoljskimi standardi, morajo evropska podjetja spodbujati same trajnostne prakse. Eden od načinov, kako lahko podjetja to storijo, je spodbujanje inovacij med svojo delovno silo prek spodbud in podpornih sistemov. Zelena tehnologija je postala nujna za sodobno industrijo – zato jo morajo podjetja sprejeti, namesto da se z njo borijo! Namesto blokiranja sprememb ali preprečevanja osebju, da bi sledilo okolju prijaznejšim metodam, bi morala podjetja spodbujati zaposlene k temu s sistemi bonusov in napredovanj. S to metodo lahko trajnostne prakse postanejo običajne v vsakem industrijskem sektorju – posledica tega je okolju prijaznejše industrijsko okolje!

Proizvodnja jekla je doživela velike izboljšave zahvaljujoč zelenim inovacijam, kot je okolju prijaznejša revolucija jekla! Vendar si zaradi velikega uvoza in konkurence iz tujine vse tovarne ne morejo več ekonomsko privoščiti proizvodnje okolju prijaznejšega jekla. Za povečanje proizvodnje bolj okolju prijaznega jekla morajo podjetja spodbujati trajnostne prakse v svojih podjetjih!

Novo na Fe Magazin

Imate nasvet ali dobro idejo za naslednjo Fe Magazin temo? Pišite mi

Promocije

Promocijska ponudba za nove stranke. 40% popusta na celotni znesek prve podjemne pogodbe ki jo podpišemo. Popust velja za vse storitve brez izjeme.

  • Ključavničarska dela
  • Usluge varjenja
  • Montažna dela
Promo kupon

Reference & projekti

Zaupanja vredna ključavničarska dela in usluge varjenja

Reference

Nadaljujte z branjem

Industrijska strategija EU
Industrijska strategija EU

Koncept zelenega jekla temelji na ideji, da se z manjšo porabo energije proizvede manj toplogrednih plinov, kar zmanjšuje globalno segrevanje.

Strojna orodja, pozitiven scenarij za evropski sektor leta 2022
Strojna orodja, pozitiven Evropski scenarij

Sektor obdelovalnih strojev je posebej zanimivo in kompleksno tehnološko področje. Vključuje področja obdelave kovin, plastike in lesa.


  • Naročite se na novice

    Vaš elektronski naslov upišite v spodnje polje in vsak mesec vam bomo poslali sveže novice. Prekinitev naročnine? Odjavi se tukaj.