Strojna orodja

Evropa ima, zaradi močnega industrijskega sektorja in tehnološkega napredka, še vedno močan položaj v proizvodnji obdelovalnih strojev.

Strojna orodja pozitiven scenarij za evropski sektor

Strojna orodja, pozitiven scenarij za evropski sektor leta 2022

Sektor obdelovalnih strojev je posebej zanimivo in kompleksno tehnološko področje. Vključuje področja obdelave kovin, plastike in lesa. Glavna funkcija obdelovalnih strojev je povečati učinkovitost proizvodnje v različnih panogah. Kot tak je ta sektor bistvenega pomena za gospodarstvo katere koli države.

Proizvodnja obdelovalnih strojev po vsem svetu cveti, saj se povpraševanje povečuje, tehnološki napredek pa omogoča proizvajalcem, da proizvedejo več z manj truda. K tej rasti je prispevalo več dejavnikov. Predvsem pa je avtomobilski sektor v svetovnem razcvetu od sredine 2000-ih. Posledično je veliko avtomobilskih podjetij lažje kupilo strojna orodja za povečanje proizvodne učinkovitosti. Poleg tega Azija v zadnjih letih hitro raste, kar privablja naložbe azijskih podjetij, željnih novih trgov. Poleg tega so roboti vsako leto bolj učinkoviti in to je proizvajalcem pomagalo zmanjšati stroške dela in hkrati povečati proizvodnjo.

Na evropski celini imajo strojna orodja svetlo prihodnost. Leta 2017 je bilo po vsem svetu 706 tovarn obdelovalnih strojev – 30% več kot leta 2016. Najpomembnejše povečanje v zadnjih letih je bilo na Kitajskem, kjer je hitra gospodarska rast povzročila dotok tujih naložb. To je pritegnilo številna azijska podjetja, ki iščejo nove trge in proizvodne baze. Evropski sektor je med najmočnejšimi vrednotenji svetovnega trga obdelovalnih strojev v prihodnjih letih. V prihodnjih letih se pričakuje večja vrednost sveta za obdelavo strojev za delo z računalniškimi varovalkami ter za prevladujoče gospodarstvo s primesno ločenostjo terjatev.

Na podlagi teh napovedi se zdi, da bo svetovni trg strojnih orodij leta 2022 v razcvetu. Ta rast je bistvena za proizvajalce, ki želijo povečati učinkovitost in ustvariti nove izdelke. Čeprav je konkurenca huda, ima Evropa zaradi močnega industrijskega sektorja in tehnološkega napredka še vedno močan položaj v proizvodnji obdelovalnih strojev.

Ti stroji so namenjeni za oblikovanje in obdelavo kovin, ki se uporabljajo v različnih panogah, kot so avtomobilska, letalska, gradbena in energetska.

Izzivi in priložnosti za evropsko proizvodnjo obdelovalnih strojev

Eden od izzivov je povečana konkurenca iz drugih regij, zlasti Azije, ki ponujajo cenejše in bolj učinkovite stroje. Evropski proizvajalci se morajo zato osredotočiti na kakovost, inovacije in dodano vrednost svojih izdelkov, da bi ohranili svoj tržni delež in ugled. Poleg tega morajo biti sposobni prilagoditi svojo ponudbo različnim potrebam in zahtevam kupcev, ki se spreminjajo glede na trge in sektorje.

Drugi izziv je povezan z okoljskimi cilji Evropske unije, ki si prizadeva za zeleno in trajnostno preobrazbo svojega gospodarstva. To pomeni, da morajo evropski proizvajalci obdelovalnih strojev zmanjšati svoj ogljični odtis in porabo energije ter povečati učinkovitost in recikliranje materialov. Prav tako morajo prispevati k prehodu na čistejše vire energije, kot so sončna, vetrna in jedrska energija, ki zahtevajo posebno opremo in komponente.

Na drugi strani pa obstajajo tudi številne priložnosti za evropsko proizvodnjo obdelovalnih strojev, ki lahko izkoristi svoje prednosti in potenciale. Ena od njih je digitalizacija in avtomatizacija proizvodnih procesov, ki lahko izboljšata produktivnost, kakovost in varnost. Evropa ima že visoko stopnjo digitalne zrelosti in veščin ter lahko razvija nove tehnologije, kot so umetna inteligenca, robotika, internet stvari in 5G.

Druga priložnost je povezana z razvojem novih materialov in izdelkov, ki lahko ponudijo boljše lastnosti in funkcionalnosti. Evropa ima bogato znanstveno in industrijsko bazo ter lahko sodeluje v mednarodnih projektih in partnerstvih za spodbujanje raziskav in inovacij. Nekateri primeri novih materialov so kompoziti, nano-materiali, pametni materiali in biološki materiali.

Sklepamo lahko, da ima Evropa še vedno močan položaj v proizvodnji obdelovalnih strojev, vendar se mora soočiti z nekaterimi izzivi in izkoristiti nekatere priložnosti za ohranitev svoje konkurenčnosti in uspeha na globalnem trgu. Evropski proizvajalci obdelovalnih strojev morajo biti pripravljeni na spremembe in se prilagoditi novim trendom in potrebam kupcev.

Novo na Fe Magazin

Imate nasvet ali dobro idejo za naslednjo Fe Magazin temo? Pišite mi

Promocije

Promocijska ponudba za nove stranke. 40% popusta na celotni znesek prve podjemne pogodbe ki jo podpišemo. Popust velja za vse storitve brez izjeme.

  • Ključavničarska dela
  • Usluge varjenja
  • Montažna dela
Promo kupon

Reference & projekti

Zaupanja vredna ključavničarska dela in usluge varjenja

Reference

Nadaljujte z branjem

Industrijska strategija EU
Industrijska strategija EU

Koncept industrijske strategije je v Evropi prisoten od šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so ga nekatere države prvič sprejele...

Zelena jeklena revolucija
Zelena jeklena revolucija

Koncept zelenega jekla temelji na ideji, da se z manjšo porabo energije proizvede manj toplogrednih plinov, kar zmanjšuje globalno segrevanje...


  • Naročite se na novice

    Vaš elektronski naslov upišite v spodnje polje in vsak mesec vam bomo poslali sveže novice. Prekinitev naročnine? Odjavi se tukaj.