Kaj je 3D tiskalnik?

3D tiskanje je tehnologija, ki hitro pridobiva na priljubljenosti in postaja vse bolj dostopna ljudem v različnih panogah.

3D tiskalnik in kovinski tiskalnik

Ste se kdaj vprašali kaj je 3D tiskalnik in kako deluje?

Če vas zanima, kako deluje 3D tiskalnik in kako lahko koristi vašemu podjetju ali vam pomaga pri delu, bo ta članek za vas dragocen vir informacij. Izvedeli boste, kako delujejo 3D tiskalniki , za kaj se uporabljajo in katere vrste obstajajo. Pomagal vam bo tudi razumeti različne tehnologije, ki se uporabljajo pri 3D tiskanju.

3D tiskanje je tehnologija, ki hitro pridobiva na priljubljenosti in postaja vse bolj dostopna ljudem v različnih panogah. 3D tiskanje je revolucionarna tehnologija, ki je spremenila način načrtovanja, izdelave in proizvodnje izdelkov.

3D-tiskalnik združuje tradicionalno aditivno proizvodnjo s postopkom izdelave po plasteh. Tako se za izdelavo delov in izdelkov uporabljajo štirje materiali - plastika, kovina, steklo in prevodno vlakno. Najpogostejši materiali, ki se uporabljajo pri 3D tiskanju je PLA (polimlečna kislina) oziroma biorazgradljiva plastika

PLA material za 3D tiskanje

PLA material za 3D tiskanje

PLA je najbolj priljubljen material, ki ga uporabljajo ljudje, ki eksperimentirajo s 3D tiskanjem. Najbolje se obnese pri majhnih delih, ki zahtevajo visoko ločljivost in drobne podrobnosti. Tiskalnik 3D s pomočjo programske opreme za računalniško podprto oblikovanje (CAD) ustvari virtualni model želenega predmeta. Program nato te informacije pošlje tiskalniku, ki začne tiskati plast za plastjo s temi materiali. Industrija 3D tiskanja naj bi se v naslednjih petih letih povečala za več kot 30 %, njena vrednost pa naj bi znašala 20 milijard dolarjev.

Vsestranski 3D tiskalnik je bil prvotno mišljen kot orodje in medij za umetnike in inženirje. Danes pa lahko zanj najdemo najrazličnejše načine uporabe, kot so inženirski prototipi, pa tudi arhitektura in gradbeništvo. 3D-tiskalnik se uporablja tudi za izdelavo medicinskih protez, znanstvene opreme in modelov organov. Ekipa na Univerzi v Oxfordu je razvila celo umetno srce, natisnjeno v 3D-tehniki, ki ga je mogoče vsaditi bolnikom.

3D-tiskanje je fascinanten proces. Z njim lahko s 3D tiskalnikom ustvarite številne predmete, od 3D modelov, ki jih lahko uporabite na različne načine, na primer za izdelavo okrasnih dodatkov za dom, do kompleksnejših oblik, vključno z dekorativnimi predmeti in nakitom. Možnosti so neskončne! Najprej morate izbrati 3D model, ki ga želite natisniti. Veliko jih boste našli na spletu, tudi na spletnih straneh, kot sta Thingiverse in MyMiniFactory. Ko izberete ustrezen model, ga preprosto naložite v tiskalnik in sledite navodilom na zaslonu.

Tukaj je nekaj primerov 3D natisnjenih predmetov, ki jih lahko preizkusite tudi sami:

3D nakit po meri
Lasten nakit po meri
3D personalizirana darila
Personalizirana darila za prijatelje ali družinske člane, na primer obeske za ključe ali manšetne gumbe
3D arhitekturni modeli in prototipi
Arhitekturni modeli in prototipi

Vrste 3D tiskalnikov

Obstaja veliko različnih vrst 3D tiskalnikov, vsak pa ima svoje edinstvene lastnosti in specifikacije. Najpogostejši vrsti 3D tiskalnikov sta potrošniški in industrijski. Potrošniški 3D tiskalniki so pogosto manjši in cenejši od industrijskih modelov, vendar imajo tudi veliko nižjo ločljivost tiskanja. To pomeni, da kakovost končnega izdelka ne bo tako visoka, vendar je tiskalnike potrošniškega razreda še vedno mogoče uporabljati za številne aplikacije. Nekateri lahko tiskajo samo iz enega materiala in uporabljajo en iztiskalnik, drugi pa omogočajo tiskanje z več materiali in več iztiskalniki. Nekateri 3D-tiskalniki imajo vgrajene celo kamere, tako da lahko med tiskanjem spremljajo napredek svojega dela.

Novo na Fe Magazin

Imate nasvet ali dobro idejo za naslednjo Fe Magazin temo? Pišite mi

Promocije

Promocijska ponudba za nove stranke. 40% popusta na celotni znesek prve podjemne pogodbe ki jo podpišemo. Popust velja za vse storitve brez izjeme.

  • Ključavničarska dela
  • Usluge varjenja
  • Montažna dela
Promo kupon

Reference & projekti

Zaupanja vredna ključavničarska dela in usluge varjenja

Reference

Nadaljujte z branjem

Roboti v kovinski industriji
Roboti v kovinski industriji

Robot je računalniško voden stroj, ki ga je mogoče programirati za samostojno opravljanje določenih nalog.

Reciklirana kovina kot umetnost
Reciklirana kovina kot umetnost

Umetnost je mogoče ustvariti iz katerega koli materiala in reciklirana kovina ni izjema. Reciklirana kovina ima veliko umetniških uporab.


  • Naročite se na novice

    Vaš elektronski naslov upišite v spodnje polje in vsak mesec vam bomo poslali sveže novice. Prekinitev naročnine? Odjavi se tukaj.