Roboti v kovinski industriji

Roboti so lahko katere koli naprave ali algoritmi, še posebej učinkoviti pri opravljanju rutinskih ali ponavljajočih se nalog.

Roboti v kovinski industriji

Kaj so roboti?

Ni nujno, da so roboti videti kot droidi iz Vojne zvezd. Robot je lahko katera koli naprava ali algoritem – pomislite na mehanske kombajne, termostate, pomivalne stroje in leteče iskalne programe, ki so še posebej učinkoviti pri opravljanju rutinskih ali ponavljajočih se nalog. Ta delovna mesta so tudi najbolj ranljiva za avtomatizacijo. Ko je tehnologija vzpostavljena, je postopek avtomatiziran brez človeške pomoči ali nadzora. Ti procesi so na primer matematično računanje, iskanje informacij in klasifikacija podatkov. Naloge, ki zahtevajo prilagodljivost, presojo, intuicijo, ustvarjalnost in zdrav razum, je težje avtomatizirati.

Robot je računalniško voden stroj, ki ga je mogoče programirati za samostojno opravljanje določenih nalog. Roboti se v industriji pogosto uporabljajo za transport materialov ali izvajanje ponavljajočih se nalog. Na primer, robotsko roko, pritrjeno na delovno mizo, lahko uporabite za barvanje delov stroja ali sestavljanje elektronskih vezij. Drugi roboti so zasnovani za delo v okolju, ki je nevarno za človeka: na primer za deaktiviranje bomb ali raziskovanje globin vesolja ali morja. Nekateri roboti so opremljeni s senzorji, kot so tisti za dotik ali svetlobo, in so programirani za sprejemanje preprostih odločitev na podlagi podatkov iz njih.

Kako lahko roboti izboljšajo proizvodnjo?

Roboti so vse bolj prisotni v različnih panogah, med njimi tudi v kovinski industriji. Roboti lahko opravljajo različne naloge, kot so varjenje, rezanje, brušenje, sestavljanje in pakiranje.

Roboti lahko prinesejo številne prednosti v proizvodnji, kot so:

 • Povečanje produktivnosti: roboti lahko delajo hitreje, natančneje in brez utrujenosti. Roboti lahko delajo tudi v več izmenah in brez prekinitev.
 • Zmanjšanje stroškov: roboti lahko zmanjšajo porabo materiala, energije in časa. Roboti lahko tudi znižajo stroške dela, saj potrebujejo manj zaposlenih in usposabljanja.
 • Izboljšanje kakovosti: roboti lahko zagotovijo enakomerno in visoko kakovost izdelkov. Roboti lahko tudi zmanjšajo napake, odpadke in reklamacije.
 • Izboljšanje varnosti: roboti lahko delajo v nevarnih ali težkih pogojih, kot so visoke temperature, ostri robovi ali strupene snovi. Roboti lahko tudi zmanjšajo tveganje za poškodbe ali bolezni pri zaposlenih.

Kako deluje robot?

Operater industrijskega robota pripravi tako, da vnese program, po katerem bo robot obdelal material in na robotu postavil niz delovnih rok. Programe robotov vnaprej pripravi in vnese programer. Pri enostavnih izdelkih lahko upravljavec program vnese tudi sam. Ko je robot vklopljen, operater nadzoruje robota, da normalno deluje. Ves čas je bil prisoten pri kontrolorju in pazil, da ne bi šlo kaj narobe. Robot ima senzorje, ki zaznavajo okolico, trke in dotike. Tako se lahko tudi samodejno izklopi, ko se kakšen material zlomi ali zdrobi, vendar mora operater to čim bolj preprečiti in predčasno izklopiti robota ter popraviti napako. Ko se robot obrabi, operater zamenja orodja, ki jih robot uporablja. Hkrati pripravlja orodja in materiale za izdelavo drugih izdelkov, navedenih v delovnem nalogu. Vse spremembe v proizvodnem procesu se evidentirajo v tehnični, procesni, skladiščni in delovni dokumentaciji. Na koncu določenega poteka dela izdela poročilo o delu.

Operater je odgovoren tudi za čistočo delovnega prostora ob delovnem procesu. Čisti delovna orodja, stroje in opremo ter razume postopke vzdrževanja strojev in robotov. Manjše strojne okvare lahko odpravi sam. Pri delu mora upoštevati predpise s področja varstva pri delu.

Kako povezati premike robota preko krmilnika

Robot sledi tekočemu traku in opravlja naloge, usklajene z gibanjem tekočega traku. Operater krmili manipulator z izbiro točk glede na položaj orodja ali obdelovanca, vpetega na manipulator. Na izbrani točki se izvede korekcija položaja po koordinatah in rotacija okoli koordinat. Premike robota lahko povezujemo simultano preko krmilnika, ki ga upravlja krmilnik industrijskega robota. Glavni dokumenti, potrebni za njegovo delo, so delovni nalogi za posamezne procese, tehnična, tehnična, skladiščna in delovna dokumentacija ter zaključno poročilo o opravljenem delu.

Poglejmo kako lahko povezujete premike robota simultano preko krmilnika, ki ga upravlja krmilnik industrijskega robota. To je koristno za izvajanje zapletenih in natančnih operacij, kot so varjenje, rezanje, sestavljanje ali pakiranje. Za to potrebujete naslednjo opremo in dokumentacijo:

 • Premik robota: to je mehanska naprava, ki ima več osi gibanja in lahko izvaja različne gibe v prostoru. Premik robota je lahko fiksen ali mobilni, odvisno od vrste aplikacije.
 • Krmilnik: to je elektronska naprava, ki sprejema ukaze od krmilnika industrijskega robota in jih pretvarja v signale za premik robota. Krmilnik lahko komunicira z več premiki robotov hkrati preko žične ali brezžične povezave.
 • Krmilnik industrijskega robota: to je računalniški sistem, ki omogoča programiranje, nadzor in koordinacijo premikov robotov. Krmilnik industrijskega robota lahko uporablja različne programske jezike in orodja za ustvarjanje zaporedij gibanja in logike delovanja.
 • Delovni nalogi za posamezne procese: to so dokumenti, ki opisujejo cilje, parametre in korake za izvedbo določenega procesa z uporabo premikov robotov. Delovni nalogi vsebujejo tudi informacije o varnostnih ukrepih, potrebni opremi in materialih ter načinu kontrole kakovosti.
 • Tehnična dokumentacija: to so dokumenti, ki vsebujejo podatke o tehničnih lastnostih in specifikacijah premikov robotov, krmilnikov in drugih komponent sistema. Tehnična dokumentacija vključuje tudi sheme, diagrame, navodila za montažo in vzdrževanje ter morebitne napake in rešitve.
 • Skladiščna dokumentacija: to so dokumenti, ki vsebujejo podatke o zalogah materialov in rezervnih delov, ki so potrebni za delovanje sistema. Skladiščna dokumentacija omogoča tudi sledenje porabe in naročanje novih zalog po potrebi.
 • Delovna dokumentacija: to so dokumenti, ki vsebujejo podatke o opravljenem delu s strani premikov robotov. Delovna dokumentacija zajema tudi časovne razporede, porabo energije, statistiko proizvodnje in morebitne težave ali odstopanja.
 • Zaključno poročilo o opravljenem delu: to je dokument, ki povzema rezultate in ugotovitve po koncu procesa. Zaključno poročilo vsebuje tudi oceno učinkovitosti sistema, predloge za izboljšave in priporočila za nadaljnje delo.

Da bi lahko povezali premike robota simultano preko krmilnika, morate slediti naslednjim korakom:

1. Pripravite opremo in material za proces. Preverite delovanje premikov robotov in krmilnikov ter se prepričajte, da imate dovolj zaloge materiala in rezervnih delov. Preberite tehnično dokumentacijo in se seznanite s specifikacijami sistema.

2. Naložite program na krmilnik industrijskega robota. Program mora vsebovati zaporedje gibanja in logiko delovanja

Nikakor ne pozabite na zaščito pri delu

Pri upravljanju robota, ki obdeluje, reže ali žaga material, lahko kos odleti ven, zato morajo delavci z robotom ravnati previdno. Pri zamenjavi obdelovalnega materiala se lahko urežete ali opraskate. Pri delu občasno uporablja nevarne kemikalije za mazanje robota, njegovih delov ali orodja, ki ga uporablja. Zato je nujna zaščita z rokavicami, delovno jakno in škornji.

Novo na Fe Magazin

Imate nasvet ali dobro idejo za naslednjo Fe Magazin temo? Pišite mi

Promocije

Promocijska ponudba za nove stranke. 40% popusta na celotni znesek prve podjemne pogodbe ki jo podpišemo. Popust velja za vse storitve brez izjeme.

 • Ključavničarska dela
 • Usluge varjenja
 • Montažna dela
Promo kupon

Reference & projekti

Zaupanja vredna ključavničarska dela in usluge varjenja

Reference

Nadaljujte z branjem

Varjenje v kovinski industriji
Varjenje v kovinski industriji

Varjenje je bila v preteklosti ena najbolj zapletenih in nevarnih postopkov, ki so zahtevali veliko izkušenj in spretnosti.

Kaj je 3D tiskalnik
Kaj je 3D tiskalnik?

3D tiskanje je tehnologija, ki hitro pridobiva na priljubljenosti in postaja vse bolj dostopna ljudem v različnih panogah.


 • Naročite se na novice

  Vaš elektronski naslov upišite v spodnje polje in vsak mesec vam bomo poslali sveže novice. Prekinitev naročnine? Odjavi se tukaj.